Powered By Blogger

perjantai 22. toukokuuta 2015


III Pidätys asemalla



Latvialainen pidätetään rautatieasemalla









Etsiväkomisario Alfred Balkewitsch lähti ylikonstaapeli Milanin ja konstaapeli Heikki Yläsen kanssa asemalle Helsingin-junalle. Matkustajakoti Saiman palvelijattaren kanssa oli sovittu, että tämä tulee myös junalle ja antaa silmää iskemällä merkin virkapukuisille poliiseille sekä muille, siviilipukuisina komennetuille konstaapeleille heti kun joku epäillyistä ilmaantuisi asemalle.

Tampereen historiaa ansiokkaasti kirjannut E. J. Relander kertoo Tammerkoski-lehdessä vuonna 1948, kuinka pidätys tapahtui. Hän haastatteli lehteen pidätyksessä mukana ollutta ylikonstaapeli Milania, jonka kertomus menee näin:
”Odotuksen aika oli jännitystä täynnä ja kello rupesi jo lähentelemään 1 päivällä (juna etelään lähti silloin klo 1.05) eikä ketään vielä kuulunut eikä näkynyt. Rupesinpa jo, ja samaa huomasin toverini minuun kohdistuneista silmäyksistäkin, epäilemään, että jotakin olisi vinossa, kun äkkiä havaittiin ovesta sisään astuvan oudon näköisen miehen ja samalla neitonen vihjaisi, että ’tossa on yksi niistä’.Kun toisia rikollisia ei ollut seurassa, ja aika oli jo aivan täpärällä junan lähtöön, annoin pidättämismerkin, jotta ainakin tämä yksi joutuisi kiinni. ’Napataan toiset myöhemmin’, ajattelin, ja niin sitten tapahtui. Asemasillalle asti saavuttuaan mies napattiin kiinni ja lujasti ja niin nopeaan, että tämä näytti ensin aivan hölmistyneeltä, ja kun satuttiin olemaan aivan tulevien matkatavarain osaston avonaisten ovien kohdalla, niin ei mitään muuta kuin mies sisään vain ja ovet kiinni. Tämä mies oli kuuluisa Jan Tjocke”.
Näin Tshokke jäi kiinni. Perusteellinen ruumiintarkastus hänelle kuitenkin päätettin tehdä vasta poliisiasemalla. Latvialaisen päällystakin taskusta tosin takavarikoitiin Mauser-pistooli. Tshokkea ryhdyttiin kuljettamaan asemalta jalkaisin Hämeenkatua pitkin poliisiasemalle sankan väkijoukon seuratessa kintereillä. Vankia ei tohdittu kuljetuksen ajaksi pistää rautoihin, sillä poliisit pelkäsivät kansalaisten reaktioita. Elettiinhän sekavaa aikaa, ja Tampereen virkavalta oli edellisen syksyn suurlakon yhteydessä riisuttu aseista. Poliisien tykit lojuivat lukkojen takana maistraatin hoteissa. On arveltu, että virkavalta halusi hoitaa tehtävänsä mahdollisimman vähän huomiota herättäen. Kesken matkan Tshokke pyysi venäjän kielellä saada ottaa nenäliinan taskustaan, mutta Milanin komennuksesta siihen ei suostuttu. Samaisesta taskusta löydettiinkin poliisikammarilla jotakin vallan muuta!

Mutta otetaanpa tähän kohtaan pieni aikalaismuistelo, jonka kertojana on Tshokken nähnyt tamperelainen Paavo Autere. Hänen lapsuudenaikainen kuvauksensa on Tammerkoski-lehdestä 1970-luvulta:
”Olin tulossa koulusta kotiin Kyttälään aamiaistunniksi, kun huomasin Ruuskasen ja Scheelen apteekkitalon [sijaitsi ennen nykyisen Suomen Pankin talon paikalla, JN huom.] välillä Hämeenkadulla levotonta liikehdintää, uteliasta yleisöä rotvalleilla sekä neljä-viisimiehisen joukon keskellä Hämeenkatua matkalla läntiselle puolelle koskea. Joukko kulki rauhallisen näköisesti keskellään tummaverinen, ympärilleen pälyilevä mieshenkilö. Tämä kumartui ottamaan kadulta katkenneen mustan piiskanvarren, jota sitten heilutteli kädessään. Hän ei siis mielestäni ollut käsiraudoissa. Jatkoin matkaa kotiin”.

Tampereen poliisikamari sijaitsi Tshokken tapauksen aikoihin kaupungintalon ”takana”. Vuonna 1891 perustettu Tampereen poliisilaitos sijoittui lähes upouuden raatihuoneen alakertaan Hämeenkadun puolelle. Vuosien mittaan poliisilaitos laajeni kahteen suuntaan, nimittäin raatihuoneen kumpaankiin siipeen. Hämeenkadun puolella lisää tuli kaupunginvankilan viereisestä vanhasta VPK:n kalustorakennuksesta, Kauppakadun puolella virkavallan käyttöön tulivat kuvan oikeassa puoliskossa näkyvät entiset Kaupunginhotellin tilat (purettu 1964).

© Jari P. A. Niemelä 1998-2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti